Αν, π.χ. φας σπανάκι, ή φακές, χωρίς να φας και μια πρωτείνη μαζί, πχ τυρι, τότε ο σίδηρος από τα λαχανικά, χάνεται.
Αυτό δεν ισχύει. Επειδή χρόνια ταλαιπωρούμαι με έλλειψη σιδήρου (χαμηλή φεριτίνη,σχεδόν άδειες αποθήκες) και χαμηλό αιματοκρίτη, έχω μάθει πολλά σχετικά με την απορρόφηση του σιδήρου. Σίδηρος και ασβέστιο δεν πάνε μαζί: Αξίωμα. Αν φας πχ σπανάκι, συκώτι, κρέας με τυρί, γάλα κλπ ο σίδηρος που παίρνεις από τις τροφές δεν απορροφάται. Άρα κάνεις μια τρύπα στο νερό. Ο σίδηρος για να απορροφηθεί πρέπει να λαμβάνεται κατά προτίμηση με άδειο στομάχι και βιταμίνη C. Δηλαδή αν φας την πλούσια σε σίδηρο τροφή σου με λεμόνι ή με χυμό πορτοκάλι είσαι σούπερ.
Συμπέρασμα: Στην Atkins μάλλον δε συνιστάται επιπλέον σίδηρος γιατί ούτως ή άλλως το κρέας είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου γιατί η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου από τις ζωικές πηγές είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι από τις φυτικές, γιατί περιέχουν το σίδηρο σε δισθενή μορφή, που απορροφάται σαφώς καλύτερα από τον οργανισμό ενώ στις φυτικές πηγές σιδήρου (πχ φακές, σπανάκι) η μορφή του σιδήρου που περιέχουν είναι τρισθενής και δεν γίνεται τόσο εύκολα αποδεκτή από τον οργανισμό και επιπλέον τον δεσμεύουν οι φυτικές ίνες, αλλά και άλλες ουσίες που περιέχουν τα λαχανικά (π.χ. οξαλικά οξέα, όπως συμβαίνει με το σπανάκι). Επομένως δεν υπάρχει λόγος για ένα υγιή άνθρωπο να προσλαμβάνει περισσότερο σίδηρο. Εγώ βέβαια λόγω του προβλήματός μου το χτυπάω κάθε μέρα το σκεύασμα του σιδήρου και είμαι ΟΚ.