ερχομαι με νεα...καθολου καλα...
ο γαμπρος μου που δουλευει ως διευθυντης στη γαλακτοβιομηχανια της ροδοπης και για την ακριβεια στον ποιοτικο ελεγχο, μου ειπε να μην ξαμολιεμαι με τα κιτρινα τυρια γιατι ειναι τιγκα στο παταταλευρο και αρα στους υδατανθρακες. οταν του ειπα πως οι υδατανθρακες στη συσκευασια τεινουν στο μηδεν, μου απαντησε: η νομοθεσια επιτρεπει τη χρηση αλευρων στα κιτρινα τυρια αλλα ειναι θολη κι αδιευκρινιστη οσον αφορα τις ποσοτητες. γι αυτο και οι υδατανθρακες στη συσκευασια ειναι επι του γαλακτοκομικου προϊοντος και οχι επι του συνολου, λογω του οτι οι ποσοτητες των αλευρων που χρησιμοποιουνται παιζουν απο παρτιδα σε παρτιδα λογω διαφορας στην ποιοτητα και την πυκνοτητα του γαλακτος απο περιοχη σε περιοχη. κι αυτο κυριως σε μεγαλες βιομηχανιες που δεν χρησιμοποιουν γαλα απο μια μονο περιοχη, αλλα απο ολη την ελλαδα ή και το εξωτερικο. τα αλευρα δηλ επισημα χρησιμοποιουνται για να κρατανε σταθερη την υφη και την ποιοτητα του τυριου, ανεπισημα δε, για να ριχνουν το κοστος παραγωγης, καθοτι 1. χρησιμοποιουν ετσι λιγοτερο γαλα,(για 1 κιλο γκουντα, χρησιμοποιουν μονο 4-5 κιλα γαλα. μονο το νουνου "δηλωνει" πως χρησιμοποιει 10 κιλα!) 2. φτιαχνουν το τυρι σε μικροτερο χρονικο διαστημα γιατι το πηζουν ευκολοτερα μα τα αλευρα και 3.αφαιρουν ελαφρως το λιπος απο το γαλα το οποιο ειναι καθαρο κερδος. επι της ουσιας, τα κιτρινα τυρια ειναι δυνατον να φτασουν και τους 10 υδ! (συγκεκριμενα το κασερι "κολιος" ο οποιος στους κυκλους των παραγωγων εχει τη φημη του μεγαλυτερου εισαγωγεα παταταλευρου!) μαλλον λοιπον γι αυτο ο ατκινς επιτρεπει κιτρινα τυρια μονο εως 130 γρ. τη μερα... μωρε φετα και παλι φετα!
λυπαμαι αν σας πικρανα, πικραθηκα κι εγω, αλλα τουλαχιστον ισως καποιοι να βρουν το λογο που κολλανε...